Tuesday, July 12, 2011

Perbualan yang sangat menarik !


Assalamualaikum w.b.t


Ust Nasrudin berhujjah dengan seorang insan atas pagar [di laman facebooknya], yang mempersoalkan kenapa himpunan bersih diadakan ?
Fooh ganasnya polis Malaysia.... pakai rotan jer? Dia orang tak semanja Polis Indonesia dan Thailand yang pakai belantan... pakai askar... Ingat lah polis pun manusia juga... stress bila tertekan... Ada juga anak bini kat rumah.... Kau orang kan katanya 10,000... Dia orang berapa kerat aje.....

itu buktinya rakyat tidak lawan polis, mrk mahu aman. tetapi kenapa belasah sebegitu rupa ? kalau rakyat lawan polis, saya ingat boleh jadi lempeng polis tu :(

Ustaz : Belum tentu jadi lempeng... kawan tahulah sikit2 fasal cara dia orang mengawal ketenteraman awam... Itu baru mukadimmah aje... Balik lah pada berpolitik... kami yang atas pagar tapi diam ni lebih suka dengan cara mengundi tanpa kekecohan.... jangan ikut budaya orang..

rakyat pasti tidak akan lawan polis sbb polis bukan lawan mrk. Polis bersenjata belasah rakyat sendiri tanpa senjata ini bukan tamadun yg dibanggakan. Atas pagar mhupun diluar pagar, rasional berfikir wajar menjadi asas bertindak dan mengeluarkan pendapat


Pembetulan ustaz... sebahagian rakyat.... perbuatan berarak di atas jalan tanpa memperdulikan mereka yang perlu menyara hidup, mempunyai urusan2 lain dan tidak mahu terlibat juga bukan suatu tamaddun yang patut dibanggakan. Itu kepada mementingkan diri. Seperti anak2 yang merengek dan menghentak2 kaki mahukan perhatian bukan sesuatu yang perlu dibanggakan. Sokongan kalian pada orang Islam yang mati dibunuh kafir pun tak sehebat sokongan kepada perjuangan ambiga ini...

apa masaalah kpd org yg menyara hidup, tidak gangguan malah mrk yg buka kedai hari tu mengaut keuntungan yg lumayan kecuali mrk yg termakan propaganda TV akhirnya rugi. sila bertemu kita utk diunjuk bagaimana sokongan kita kpd ummat Islam khasnya palestine, bagaimana sejarah PAS memperjuangkannya, dan membetulkan pandangan salah anda, BERSIH bukan perjuangan ambiga, ini perjuangan rakyat yg menuntut 8 perkara agar dilaksanakan olh kerajaan. Ambiga hanya mempengerusikan gabungan 60 ngo dari seluruh negara yg membentuk BERSIH 2.0

mrk bawa anak dan isteri krn sifat himpunan yg kami anjurkan ini adalah aman, santai dan enjoy. massalah kami hadapi apabila polis serang kami dgn gas pemedih mata dan air water canon. kalau polis tdk ganggu malah bantu kami berjalan dgn baik, kawal dgn baik spt polis kawal himpunan sambutan hari merdeka dan hari citrawarna di tgh tgh ibukota, kan aman ?

Manusia sentiasa merasakan pandangannya betul.. dan orang lain salah. Itu lumrah... Perjuangan SEBAHAGIAN rakyat itu tidak bolehkah tanpa dibawa ke jalanan? Apa guna dilantik tuan2 sebagai wakil2 rakyat? Mudah saja menjadikan TV sebagai alasan. Tahukah tuan ramai orang2 tua dan kaum yang khuatirkan keselamatan mereka yang tidak berani keluar bekerja dan mencari rezeki? Dan ini bukanlah bersumberkan TV atau radio.Beginilah... untuk demo selanjutnya bawa saja lah mungkin ke Pulau Pinang? Kita katakan sajalah sebagai Part 2... Tentu saja boleh bukan?

kita mahu berhimpun di KL, ibu kota tercinta. itu pilihan kami. mahu buat di tempat lain itu pd bila bila masa shj dan telah pun kami buat. Skrg kami pilih ibu kota. so apa salahnya ? kenapa polis arah tutup jalan ? kenapa polis arah semua kedai tutup ? kemudian nak salahkan kami pula yg turun secara aman tanpa sebilah senjata pun ? negara tdk terancam. peniaga tdk terancam. tiada satu kedai pun dirompak atau terbakar. yg terancam ialah UMNO dan BN

Mungkin fikiran saya ini dangkal.... Tetapi apakah langsung tidak terfikir oleh mereka ini akan risiko yang mungkin ada? Baharulah saya faham pemikiran anda semua... Sepertinya berbuat sesuatu ikut nafsu tanpa menmanfaatkan kelebihan akal....

sama lah spt sdr. Sdr anggap kami salah dan sdr betul . sebenarnya betul salah bergantung kpd undang2. undang2 negara mengikut perlembagaan membenarkan kami berhimpun. tetiba jd haram krn kerajaan tak setuju. kalau dia setuju nescaya jd halal mcm konsert hiburan, biarpun bertentangan dgn Islam, jd halal krn pemerintah setuju.

Anda benar Ustaz... tiada salahnya. Cuma kenapa mesti dipilih tempat2 yang agak sibuk dan menjadi tumpuan ramai jika tiada sebarang agenda?

apa risikonya ? kami hanya berdepan risiko apabila polis bertindak kejam. Tdk terfikir dlm pemikiran kami bhw polis sanggup bertindak sekejam itu hanya krn mahu memenuhi nafsu sang pemerintah

Asalnya kami mahu ke istana negara secara aman. Tetapi kerajaan tdk bersetuju lalu memfitnah dan mentohmah kononnya kami mahu mencetus huru hara. itu salah ! apabila YDPA setuju terima memo kami jika kami buat di stadium, maka kami mahu buat di stadium merdeka. Najib asalnya setuju kemudian tdk setuju pula . Sdr tanya najib, apa agendanya ?

Jika benar tidak ada terlintas akan risiko di fikiran tuan2.. maka seperti kata orang Indonesia... Iya.. iyalah!

Himpunan di tengah ibukota adalah perkara biasa. Himpunan sambutan hari merdeka, mrk buat di ibukota, citrawarna mrk buat di ibukota, sambut tahn baru mrk buat diibu kota. sesak lalu lintas. tapi aman bila polis bg kerja sama dan kawal lalu lintas dgn baik. kenapa tidak kpd pilihan rakyat mahu berhimpun ?

Ya.. himpunan aman , santai dan enjoy apa risikonya ? risiko itu menyinggah apabila polis bertindak ganas. kami sangka polis pengawal keamanan, polis sedia berkhidmat, polis mesra rakyat dll, tapi polis Malaysia terajang rakyat, sepak rakyat, pukul rakyat, belasah rakyat. Apa yg rakyat buat kpd mereka ? mungkin UMNO dan BN yg sakit hati dgn himpunan rakyat ini, tapi kenapa polis yg membelasah rakyat ?

Sekali lagi Ustaz, sebahagian rakyat... bukan semua yang bersetuju. malah tidak mustahil majoriti yang diam tidak bersetuju dan terus terang saya salah seorang dari mereka. Himpunan yang dianjurkan tuan2 ini bukanlah perkara biasa bukan? Apakah itu pun tidak terfikir oleh tuan2?

Yes, kami tdk tidak pernah mencerca dan memarahi mrk yg tidak bersetuju dgn kami. itu hak mrk. begitulah demokrasi. kita tdk boleh paksa org menyebelahi kita. tapi kenapa menzalimi hak kami. kami tuntut media yg adil, kenapa dijawab dgn belantan ? kami tuntut dakwat kekal, kenapa dijawab dgn gari ? kami tuntut hapus undi pos, kenapa dijawab dgn lokap ?

Kalau perhimpunan yang tidak dibenarkan tidak dibuat, sudah tentu pihak polis boleh melakukan kerja2 seharian mereka...

Itu lah perjuangan yang Ustaz dan rakan2 pilih... maka itulah kejadiannya dengan izin allah swt. Bagaimana pun Ustaz, terima kasih keana sudi melayan pertanyaan dan menambah pengetahuan saya. Salam Ustaz...

Persoalannya kenapa mrk tidak benarkan perhimpunan kami ?

Himpunan itu aman, santai dan enjoy. buktinya, kami datang dgn family, kami datang tanpa senjata, kami datang hanya membawa 8 tuntutan kami.

Mereka pun mempunyai pendapat mereka sendiri sebagaimana Ustaz dan rakan2...

Polis tangkap kami bukan krn kami bawa senapang atau parang tetapi polis tangkap kami krn kami pakai baju BERSIH 2.0 ...... sadis bukan ? peraturan apa salah memakai baju kuning itu ?

yes, saya setuju dgn Demah. mrk punya pendapat mrk sendiri dan kita raikan . tapi raikan juga pendapat kami. saya setuju Perkasa nak berhimpun, tapi pilih hari lain. saya setuju patriot nak berhimpun tapi pilih hari lain. perkasa ambil 8 hb dan patriot ambil 10. 9 hb utk himpunan kami. kalau Himpunan Sejuta Belia boleh jadi halal dan dibenarkan stadium Bkt jalil kenapa hanya himpunan 300K tdk dibenarkan lalu jadi haram dan tdk dibenarkan pula stadium merdeka ?

Sebelum saya berundur kerana perlu melayani anak2 saya, saya langsung tidak bersetuju dengan perhimpunan2 yang mempunyai risiko seperti ini sama ada patriot, perkasa mahupun bersih. Kerana setiap perhimpunan massa mempunyai masalah untuk dikawal dan sebagainya... Apatah lagi masih2 mahu menunjukkan betapa betulnya mereka walaupun hampir kesemua dari mereka itu tidak betul. Wallahualam.

saya sangat hormati pendirian sdr untuk tdk bersetuju dgn himpunan ini, tetapi sdr tidak boleh membuat justifiikasi yg salah terhadap sikap yg kami ambil. krn salah dan benar iitu bukan di dorong persepsi tetapi mestilah berasaskan peraturan. Bagaimana dgn Himpunan sambutan kemerdekaan yg dibuat saban tahun di tengah ibukota ? ada masaalah untuk mengawalnya ? bagaimana himpunan sejuta belia yg kerajaan anjur baru ni, susahkah mahu mengawalnya ? jgn hanya krn kami yg menganjur, bukan UMNO dan BN maka sdr tidak bersetuju dgnnya.

wallahualam

p/s : Fikir2kanlah !


iyyakanaqbudu waiyyakanasta'in
ihdinassirotolmustaqim


0 comments:

 

Copyright © 2011 Reserved to Zulhilmi Safain Design with love by CikBulat